Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
13568

1. Határozd meg a kör középpontjának koordinátáit és a kör sugarát, ha az egyenlete:
a) (x+4)² + (y-3)² = 49

b) x² + y² + 8x - 6y - 3 = 0


2. Egy kör átmérőjének végpontjai (-3; 5), (7; -2). Írd fel a kör egyenletét!

3. Az (x-4)² + (y+5)² - 8 egyenletű körhöz a P(6; -3) pontjában érintőt húzunk.
Írd fel az érintő egyenletét!

4. Milyen helyzetű az y = x - 2 egyenletű egyenes az x² + y² + 4x - 4y - 18 = 0 körhöz képest?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
köregyenlet, koordinátageometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1a) Középpont: (-4;3), sugara  49 =7 egység.

1b) Olyan alakra kell hozni, ahogyan az a)-ban látjuk, ehhez teljes négyzetté kell alakítanunk:

(x+4)²-16+(y-3)²-9-3=0, ebből (x+4)⁴+(y-3)²=28 egyenletet kapjuk ebből a kör középpontja (-4;3), sugara  28  egység.

2. A kör középpontja az átmérő felezőpontjában van, ami ebben az esetben a (2;1,5) pont. A sugarat úgy kapjuk, hogy kiszámoljuk az átmérő hosszát, az itt  (7-(-3))²+(-2-5)²  = 149 , ennek fele  149 /2. Így már minden adott, hogy a kör egyenletét felírjuk:

(x-2)²+(y-1,5)²=( 149 /2)², vagyis

(x-2)²+(y-1,5)²=37,25. Ellenőrizni úgy lehet, hogy a két végpont koordinátáit beírjuk, és ha egyenlőséget kapunk, akkor jó a számítás.

3. Ilyen formában ez nem egy kör egyenlet, hanem egy kétismeretlenes kifejezés. Ha (x-4)²+(y+5)²-8=0, vagy (x-4)² + (y+5)² = 8 lenne, akkor már kör egyenletéről beszélhetünk. Feltételezem, hogy ez az alak akart lenni, és csak lemaradt az egyenlőség, szóval számoljunk ezzel. Megnézzük, hogy a P pont milyen viszonyban van a körrel; mivel a koordináták beírása után egyenlőséget kapunk, ezért rajta van a körön.

Azt kell tudnunk, hogy a kör sugara merőleges az érintőre, vagyis a sugárra felírt vektor normálvektora lesz az érintő egyenesnek. A kör középpontja a C(4;-5) pont, így a CP→ vektor: (2;2), így már minden adott, hogy felírjuk az egyenes egyenletét; a normálvektoros képlet szerint:

2x+2y=2*6+2*(-3)=6, tehát 2x+2y=6, ezt esetleg lehet még osztani 2-vel, így az x+y=3 egyenletű egyenest kapjuk.

4. Itt csak annyi a dolgunk, hogy a kör egyenletében y helyére beírjuk az x-2-t:

x²+(x-2)²+4x-4*(x-2)=18=0. Ha ennek az egyenletnek:

-0 megoldása van, akkor az egyenes és a kör nem metszik egymást. Ha arra is kíváncsi vagy, hogy melyik melyik fölött van, akkor csak annyi a dolgod, hogy kiválasztasz egy pontot a körről, ezután kiválasztasz egy pontot az egyenesről úgy, hogy az első koordinátája megegyezzen az előbb kiválasztott ponttal, és amelyiknek nagyobb a második koordinátája, az van felül.
-1 megoldása van, akkor az egyenes érinti a kört, hogy melyik van felül, ugyanúgy kell kiszámolni, mint az első esetben (csak ne az érintési pontot válaszd, mert abból nem fog kiderülni semmi).
-2 megoldása van, akkor az egyenes metszi a kört.
1

Köszönöm szépen a segítséget!
0