Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kvantummechanika házifeladat SOS!

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
443
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, egyetem, kvantummechanika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a)
A normálás azt jelenti, hogy a hullámfüggvény abszolútérték-négyzetének integrálja egységnyi legyen, vagyis:

`int_{-oo}^{oo} |psi (x)|^2 dx=1`

Most `|psi(x)|^2=|A|^2 e^(-x^2/(sigma^2))`. Ez egy Gauss-függvény `0` várható értékkel és `sigma/sqrt(2)` szórással (kicsit olyan, mintha a feladat készítője elfelejtette volna, hogy nem a hullámfüggvényt, hanem a négyzetét kell egységnyire normálni). Statisztikából ezt jól ismerjük, akkor lesz normált, ha `|A|^2=1/(sigma sqrt(pi))`.



b)
A vonatkozó operátorok:

`hat x=x*`

`hat x^2=x^2*`

`hat p=( ℏ )/i (partial)/(partial x)`

`hat p^2=- ℏ^2 (partial^2)/(partial x^2)`


Nézzük a helykoordináta várható értékét:

`langle x rangle = langle psi | hat x | psi rangle=``int_{-oo}^{oo} psi^\text{*}(x) x psi(x) dx=``int_{-oo}^{oo} x |psi(x)|^2 dx=0`

Az a) feladatban láttuk, hogy `|psi(x)|^2` egy `0` várható értékű, `sigma/sqrt(2)` szórású, normális eloszlású valószínűségi változó sűrűségfüggvénye. Innentől kezdve nem kell sokat számolnunk, csak a normális eloszlás statisztikai momentumait ismernünk. A fenti integrál ugyanis a várható érték definíciója, tehát `langle x rangle = 0`.


Hasonlóan, a helykoordináta négyzete:

`langle x^2 rangle = langle psi | hat x^2 | psi rangle=``int_{-oo}^{oo} x^2 |psi(x)|^2 dx=(sigma^2)/2`

Ez pedig a normális eloszlás második momentuma. Statisztikából tudjuk, hogy ez a szórásnégyzet, azaz jelen esetben `(sigma^2)/2`.


Az impulzus:

`langle p rangle = langle psi | hat p | psi rangle=``int_{-oo}^{oo} psi^\text{*}(x) ( ℏ )/i (partial)/(partial x) psi(x) dx`

Ez kicsit bonyolultabb, itt már megjelent `psi(x)` deriváltja is. De szerencsénk van az exponenciális függvény miatt:

`(d psi)/(d x)=A e^{-x^2/(2 sigma^2)}*(-x/(sigma^2))=``-x/(sigma^2) psi(x)`

Tehát:

`langle p rangle =``( ℏ )/i int_{-oo}^{oo} psi^\text{*}(x) (-x/(sigma^2)) psi(x) dx=``-( ℏ )/(i sigma^2) int_{-oo}^{oo} x |psi(x)|^2 dx=``-( ℏ )/(i sigma^2) langle x rangle=0`


Végül pedig az impulzus négyzete:

`langle p^2 rangle = langle psi | hat p^2 | psi rangle=``int_{-oo}^{oo} psi^\text{*}(x) (- ℏ ^2) (partial^2)/(partial x^2) psi(x) dx`

Itt a hullámfüggvény második deriváltja jelent meg, de az előbbi trükköt itt is el tudjuk játszani:

`(d^2 psi)/(d x^2)=``d/(dx) (-x/(sigma^2) psi(x))=``-1/(sigma^2) psi(x)-x/(sigma^2) (d psi)/(dx)=``-1/(sigma^2) psi(x)-x/(sigma^2) (-x/(sigma^2) psi(x))=``(x^2/(sigma^4)-1/(sigma^2))psi(x)`

Tehát:

`langle p^2 rangle =``- ℏ^2 int_{-oo}^{oo} (x^2/(sigma^4)-1/(sigma^2)) |psi(x)|^2 dx=``(- ℏ^2)/(sigma^4) int_{-oo}^{oo} x^2 |psi(x)|^2 dx + (ℏ^2)/(sigma^2) int_{-oo}^{oo} |psi(x)|^2 dx=``(- ℏ^2)/(sigma^4) langle x^2 rangle + (ℏ^2)/(sigma^2) langle psi | psi rangle=``(- ℏ^2)/(sigma^4) * (sigma^2)/2 + (ℏ^2)/(sigma^2)*1=``(ℏ^2)/(2sigma^2)`



c)
A hely és az impulzus bizonytalansága (szórása):

`Delta x = sqrt(langle x^2 rangle -(langle x rangle)^2)=``sqrt(sigma^2/2-0)=sigma/sqrt(2)`

`Delta p = sqrt(langle p^2 rangle -(langle p rangle)^2)=``sqrt((ℏ^2)/(2sigma^2)-0)=( ℏ )/(sqrt(2) sigma)`

A kettő szorzata:

`Delta x Delta p = ( ℏ )/2`

Azt kaptuk tehát, hogy ebben a gaussos esetben egyenlőséggel teljesül a Heisenberg-féle határozatlansági reláció!
1