Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
458
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először írjuk át a kör egyenletét kanonikus alakra a tanult módon:

(x-4)²+(y-4)²=32-a, így a kör középpontja C(4;4), sugara  32-a  hosszú.

Legyen az érintési pont M, ekkor az OCM háromszög egy derékszögű háromszög, ahol az M pontnál van a derékszög (mivel a sugár és az érintő mindig merőlegesek egymásra), így az OC szakasz az átfogó, ennek hosszát ki tudjuk számolni,  32  hosszú.

Mivel az érintők 60°-os szöget zárnak be egymással, és az OC szakasz ezt a szöget felezi, ezért az OCM derékszögű háromszög O-nál fekvő szöge 30°-os. Ezzel adott egy szög és az átfogó hossza, a 30°-os szöggel szemközti befogó hossza a kérdés, ezért felírhatjuk a 30°-os szög szinuszát:

sin(30°)= 32-a / 32 , vagyis

1/2= 32-a / 32 , emeljünk négyzetre:

1/4=(32-a)/32, innen 24=a eredményt kapjuk. Az ellenőrzést rád bízom.
0