Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Holnap írunk és kéne egy kis segítség ebben. :/ :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
452
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lehet, hogy már késő, de hátha jól jön még:

1)
Olyan alakra kell hozni, hogy (x-valami)² + (y-másvalami)² = sugár²
Mert akkor valami lesz a középpont x koordinátája, másvalami az y koordinátája, a jobb oldalon meg sugár lesz a sugár.

Az x-esek: x²+10x
Ebből (x+5)² tud kijönni, ami x²+10x+25, majd le kell vonni 25-öt
Az y-osok: y²-2y
Ebbőlmeg (y-1)², ami y²-2y+1, majd le kell vonni 1-et
Vagyis:
x²+y²+10x-2y+17 = [(x+5)² - 25] + [(y-1)² - 1] + 17
= (x+5)² + (y-1)² - 9 = 0
(x+5)² + (y-1)² = 9
(x+5)² + (y-1)² = 3²

Ha pedig ilyen alakban van, erről simán le lehet olvasni az adatokat:
Kör középpontja (-5; 1) pont
Sugara: 3

2)
A kör középpontja a két pont átlaga lesz:
x: (-5+1)/2 = -2
y: (2+4)/2 = 3
Vagyis a középpont az O(-2; 3) pont.

A sugár: mondjuk O és A távolsága. Ez Pitagorasszal számolható:
r² = ((-2) - (-5))² + (3 - 2)² = 3²+1¹ = 10

Az egyenlet:
(x-(-2))² + (y - 3)² = 10
(x+2)² + (y - 3)² = 10

2.b)
Csak be kell helyettesíteni a pontot a kör egyenletébe. Ha igaz lesz az egyenlet, illeszkedik a pont.

(x+2)² + (y - 3)² = (-5 + 2)² + (-1 - 3)² = (-3)²+(-4)² = 9+16 = 25
Ez nem 10, tehát nem illeszkedik.

3)
Van két egyenlet. Ha az egyenletrendszernek van megoldása, akkor a megoldás az a pont lesz, ami kielégíti mindkét egyenletet, vagyis a két alakzat metszéspontja. Ha nincs megoldás, akkor nem metszi az egyenes a kört.

(x-5)² + (y-2)² = 16
6x - 2y = 4 → y = 3x-2
---
(x-5)² + (3x-2 - 2)² = 16
(x-5)² + (3x-4)² = 16
x² - 10x + 25 + 9x² - 24x + 16 = 16
10x² - 34x + 25 = 0
Ennek a diszkriminánsa: b²-4ac = 34²-4·10·25 = 34²-1000
Mivel 34² > 1000, a diszkrimináns pozitív, a másodfokú egyenletnek 2 megoldása lesz. (Nem kell kiszámolni, de akár ki is számolhatod a két gyököt.)
Ez azt jelenti, hogy az egyenes metszi a kört.
Módosítva: 9 éve
0