Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika ( a hang)

734
1. A hang terjedésének mi a feltétele?
2. Mennyi a hang terjedési sebessége levegőben?
3. Az ember mekkora frekvenciasávban érzékeli a hangrezgéseket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.A hang a hangforrásból, valamilyen közvetítőanyagon keresztül, leggyakrabban a levegőben jut el a fülünkig. Ha nincs közvetítő anyag, akkor nem tud miben kialakulni a hang, így nem halljuk meg a hangforrás rezgéseit. Például a világűrben lévő űreszközöknek azért nincs hangjuk, mert légüres térben vannak. A hang terjedéséhez valamilyen anyagra van szükség. A hang nem terjed vákuumban, így a világűrben sem.
2.A hangsebesség levegőben körülbelül 340 m/s. Ez azt jelenti, hogy a hang másodpercenként mintegy 340 m távolságra jut.
3.Az emberi fül által hallható legmélyebb hang 20 Hz körüli, míg a legmagasabb hallható hang nem éri el a 20 000 Hz-et. Az emberi fül nem egyforma érzékenységgel fogja fel a különböző magasságú hangokat. Fülünk a 300–3000 Hz tartományban a legérzékenyebb. Ehhez a tartományhoz közel esnek a beszéd- és az énekhangok, valamint a zenei hangok is. A legmélyebb férfihang frekvenciája 50 Hz körüli, míg a legmagasabb női hang frekvenciája elérheti a 2600 Hz-et. A beszédhang férfiaknál 100–180 Hz közötti, a nőknél 150–240 Hz között van.
0