Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek-számrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1214
Sziasztok!
Hogyan írom át ezeket a számokat 10-es számrendszerbe?
11100112
2101123
104325
20130456

Előre is köszönöm a segítséget, és ha valakinek van egy kis plusz ideje, egy rövid gyorstalpaló nagyon jól jönne :)
Köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1110011₂ =
2⁰ * 1 + 2¹ * 1 + 2² * 0 + 2³ *0 + 2⁴ * 1 + 2⁵ * 1 + 2⁶ * 1 =
1 + 2 + 0 + 0 + 16 + 32 + 64 = 115

A logika érthető az alapján, ahogy felírtam?
Hátulról mész, és a számrendszer hatványait elkezded felírni 0-tól a számjegyek darabszámáig. És megszorzod ezt a hatványozott számot annyival, amennyi a helyiérték. A kapott számokat peddig szummázod (összeadod).
1

Még egy példa:
210112₃
Hármas számrendszer, ezért 3 hatványait vesszünk 0-tól 5-ig. És beszorozzuk a helyiértékkel
3⁰ * 2 +
3¹ * 1 +
3² * 1 +
3³ * 0 +
3⁴ * 1 +
3⁵ * 2 =
valamennyi
1