Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekban valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1063
1. Egy háromszög egyik belső szöge 50 fok.A másik két belső szög aránya:
a) 2 : 3; b) 5 : 7. Mekkorák a háromszög szögei?
2.. Döntsed el, hogy hegyesszögű, tompaszögű, vagy derékszögű az a háromszög, amelyik oldalainak a
hossza
a) a = 6 dm; b = 120 cm; c = 1,3 m;
b) a = 1,2 m; b = 3,6 m; c = 47 dm!
Köszönöm ha valaki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
a,
Egyik szög 50 fok
Másik kettő aránya 2:3 = 2x:3x

A háromszög belső szögeinek összege 180 fok

2x+3x+50= 180 /-50
5x = 130 /:5
x= 26

2x = 52 fok
3x= 78 fok

A háromszög szögei 50, 52, 78 fokosak.

b, ugyanez
5x +7x +50 = 180
12x + 50 = 180 /-50
12x = 130 /:12
x = 10,83333

5x = 54,1666
7x= 75,83333
A háromszög szögei 50, 54,166 , és 75,833 fokosak.

2. Itt a Pitagorasz tételt és megfordítását kell használni.
a²+b² < c² tompaszögű hsz.
a²+b² > c² hegyesszögű hsz.
a²+b²=c²
a, 374400 < 1690000 így ez tompaszögű
b, 1400000 > 220900 így ez hegyesszögű
Módosítva: 5 éve
0