Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
801
5. Egy csap 3 óra alatt, másik 4 óra alatt tölti meg a hordót. Együtt hány óra alatt végeznének, ha a csapok telejsítménye megegyező?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, logika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. csap:
Egész 3 óra
1 óra alatt 1/3 rész

2. csap:
Egész: 4 óra
1 óra alatt: 1/4 rész

1/3x+1/4x=1 /*3*4
4x+3x=12
7x=12 /:7
x=12/7

12/7 óra alatt végeznének együtt
0

Az egyik csap 1 óra alatt a hordó 1/3-át tölti meg, a másik csap a hordó 1/4-ét! Mivel a teljesítmények egyenlőek, ekkor x-szel jelölve az időt, a következő egyenletet kapjuk:
x/3 + x/4 =1 /*12
4x+3x=12
7x=12
x=12/7 óra
Ennyi idő alatt töltik meg a csapok együttesen!
0