Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
443
2.,4., és a 6.feladat kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kis molekukalasúlyú zsírsavak folyadékok,
a közepesmolekukalasúlyúak olajok,
a nagyobb molekukalasúlyúak pedig szilárdak.

Az első tagok szúrós szagúak, a következők kozmás szagúak, a nagyobb molekukalasúlyúak pedig szagtalanok.
Vízzel csak az első három tag elegyíthető korlátlanul, a molekukalasúly növekedésével az oldhatóság egyre csökken.
Az olvadáspont általában emelkedik szénatomszám növekedésével, de a páratlan és a páros szénatomszámúak külön sorozatot alkotnak.

A karbonsavak olvadás- forráspontja az alkoholokénál is magasabb lesz, hiszen a karboxilcsoportok amellett hogy képesek hidrogénkötések kialakítására ún. dimereket alkotnak

pl. `CH3COOH` vs. `CH_3-CH_2-OH`

az ecetsav kb. 17°C-n olvad, az etanol -114,1 °C-n.

4.
a hexadekánsav forrás/olvadáspontja a legnagyobb, mivel ebben található a legtöbb szénatom
a propánsav fog a legjobban oldódni vízben, hiszen a viszonylag kis szénlánc miatt nagyobb a poláris jellege (ezért jobban oldódik a poláris vízben)

6.
Ha
`M = 74`

És tudjuk, hogy a karbonsavak általános képlete:
`C_nH_(2n)O_2`

A szénlánc tömegét megkapjuk, ha kivonjuk a két oxigén tömegét (42g)

`14n = 42`
`n = 3`

tehát a képlet:
`CH_3-CH_2-COOH` (propánsav)
1