Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
454
Hány liter 28%-os és hány liter 43%-os töménységű sóoldatot keverjünk össze ahhoz,
hogy 40 liter 34%-os töménységű sóoldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
......Liter...........%...........oldott anyag
1,.....x..............28.................28x
2,....40-x..........43.................43(40-x)
K,....40.............34.................40*34=1360

K, ez a keveréket jelentené

Egyenlet:

1360 = 28x + 43(40-x) /zf.
1360 = 28x + 1720 - 43x /öv.
1360 = 1720 - 15x /-1720
-360 = -15x /:(-15)
24 = x

Ellenőrzés:
43(40-24) + 28*24 = 1360
688+672 = 1360
1360 = 1360
Tehát jó.

x = 24
40-x = 16

Válasz:
24 liter 28 %-os és 16 liter 43 %-os oldat összeöntésével kapunk 40 liter 34%-os oldatot.
0