Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
1. Melyik az a szám, melynek 5/8 részéhez 30-at hozzáadva 150-et kapunk? Egyenlettel kéne! Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, logika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!
'x' a keresett szám

x*5/8+30=150
x=120*8/5=192
0

Legyen az egész szám: x (1 db egész, 1x)
Ekkor 5/8 része 5/8x
30-at hozzáadva a számhoz: 5/8x+30
Megkapjuk a 150-et =150

Egyenlet:
5/8x+30=150 /*8 (nevezőt tüntessük el)
5x+240=1200 /-240
5x=960 /:5
x=192

Ellenőrzés:
(192:8)*5+30=?150
120+30=150
150=150

A szám 192.
0