Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kvantummechanika házifeldathoz kérnék segítséget

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
401
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, kvantummechanika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A normálhatóság azt jelenti, hogy a hullámfüggvény valószínűségi (Born-féle) értelmezése működjön, azaz hogy a hullámfüggvény abszolútérték-négyzetének teljes térre vett integrálja egységnyi legyen:

`int_{-oo}^{oo} |psi(x)|^2 dx=1`


a)

`int_{-oo}^{oo} |psi(x)|^2 dx=``int_a^{oo}|A|^2/x^2 dx=``[-|A|^2/x]_a^{oo}=|A|^2/a`

Innen a normálhatóság feltétele `|A|^2=a`.

b)

`int_{-oo}^{oo} |psi(x)|^2 dx=``int_{-oo}^{oo}|A|^2 cos^2(kx) dx=oo`

Ez az integrál bármilyen nullától különböző `A` esetén divergens, tehát a hullámfüggvény nem normálható.

c)

`int_{-oo}^{oo} |psi(x)|^2 dx=``int_{-oo}^{oo}|A|^2 e^{-2 alpha |x|} dx=``2|A|^2 int_0^{oo} e^{-2 alpha x} dx=``2|A|^2[(e^{-2 alpha x})/(-2 alpha)]_0^{oo}=``2|A|^2[(0-1)/(-2 alpha)]=``(|A|^2)/alpha`

Az a) esethez hasonlóan, a normálhatóság feltétele `|A|^2=alpha`.
1