Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez meg MI?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
416
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, lineárisalgebra
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez nem lineáris algebrához, hanem a tér analitikus geometriájához
tartozó kérdés. Javaslom a wikipédia Egyenes címszó alatt az Egyenes megadása az analitikus geometriában c. alpontjának képleteit átnézni.
-------------------------------------
Tehát a paraméteres er.:`(-1+t,2t,1-3t), (3t,2+t,-2+5t), (-2t,5-4t,1+6t)`
e egyenes kezdőpontja `(-1,0,1)` és irányvektora `(1,2,-3)`
e egyenletrendszere: `x+1=y/2=(1-z)/3 `

f egyenes kezdőpontja `(0,2,-2)` és irányvektora `(3,1,5)`
f egyenletrendszere: `x/3=(y-2)=(z+2)/5`

g egyenes kezdőpontja `(0,5,1)` és irányvektora `(-2,-4,6)`
g egyenletrendszere: `x/3=(y-2)=(z+2)/5`

irányvektorokból kövi, hogy e||g, de g kezdőpontja nem elégíti ki e egyenletrendszerét, így ezek nem lehetnek azonosak.

e és f viszonyának vizsgálata:
Keressük a feltételezett metszéspont koordinátáit

`x+1=x/3 => x_m=-3/2`
`y/2=y-2 => y_m=4`
`(1-z)/3=(z+2)/5`
`5-5z=3z+6 => z_m=-1/8`
Mivel `(x_m, y_m, z_m)` nem elégíti ki e er-t, ezért `e cap f=emptyset`
Tehát e és f kitérők


g és f viszonyának vizsgálata:
Keressük a feltételezett metszéspont koordinátáit
`x/3=-x/2 => x_s=0`
`4y-8=5-y => y_s=13/5`
`6z+12=5z-5 => z_s=-17`
Mivel `(x_s, y_s, z_s)` nem elégíti ki g er-t, ezért `g cap f=emptyset`
Tehát g és f kitérők.
Módosítva: 5 éve
0