Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
787
Egy autó izzólámpáján 12V feszültség hatására 5A erősségű áram halad át. Mekkora az izzó ellenállása? Mekkora az izzó teljesítménye? Mennyi a fogyasztása 20 percnyi működés alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Egy autó izzólámpáján 12V feszültség hatására 5A erősségű áram halad át. Mekkora az izzó ellenállása? Mekkora az izzó teljesítménye? Mennyi a fogyasztása 20 percnyi működés alatt?

a,

R= U: I= 12 V: 5 A= 2,4 Ω

2,4 Ω az izzó ellenállása.

b,

P= U x I= 12 V x 5 A= 60 W

60 W az izzó teljesítménye.

c,

U= 12 V
I= 5 A
t= 20 min= 1200 s

W= U x I x t= 12 V x 5 A x 1200 s= 72000 J= 72 kJ

72 kJ a fogyasztása 20 percnyi működés alatt.
0