Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
790
Egy 5kg tömegű, 1,6m hosszúságú rúdon m tömegű terhet visz Márton és Ferenc. Márton 320N, míg Ferenc 200N erőt fejt ki. Mekkora a teher tömege, és mekkora távolságban függ a teher a rúdon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Maga a rúd mindkét gyerekrek ekkora forgatónyomatékkal hat:

`M=F*r=m*g*r=5kg*9,81 m/(s^2)*1,6m=78,48 N*m`

Mivel egyensúlyban van a test, az összes forgatónyomaték előjeles összege 0.

A `78,48N*m` mindkét oldalt megvan, ezért ez ki is esik.

`x+(1,6m-x)=1,6m` ahol `x < 1,6 m-x`
`78,48N*m+320N*x=78,48+200N*(1,6m-x)`
`320N*x=320N*m-200N*x`
`520N*x=320N*m`
`x=0,6154 m`
A másik rúd darab pedig: `0,9846 m`

Az x távolság van Mártonhoz közelebb.
Ha Mártonnak `0,6154m` távolságban, a `78,48N*m` forgatónyomatékot kell kiegyenlítenie a terhen kívül, és 320 N erőt fejt ki, akkor a teher súlya:

`M=F*r->241,52N=m*9,81*0,6154 ->m=40kg`
Módosítva: 5 éve
0