Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2629
Sziasztok! Hány kg -10 celsius fokos jeget kell dobni 20 liter, 80 celsius fokos vízbe, hogy a közös hőmérséklet 30 celsius fok legyen? Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
20 liter víz az 20 kg

A fajhő értékek:
cjég = 2,1 kJ/kg°C
cvíz = 4,2 kJ/kg°C
Az olvadáshő:
Lo = 334 kJ/kg

Legyen m a jég tömege.

A jéggel ez történik:
--------------------

- A jég először felmelegszik 10-ről 0 fokig
ΔT₁ = 10 °C
Ennek hője: cjég·m·ΔT₁

- aztán felolvad
Ennek hője: Lo·m

- aztán az olvadt víz melegszik 0-ról 30 fokig.
ΔT₂ = 30 °C
Ennek hője: cvíz·m·ΔT₂

A meleg vízzel ez történik:
----------------------------
- A 20 kg meleg víz 80 fokról lehűl 30 fokra
ΔT₃ = 50 °C
Ennek hője: cvíz·20·ΔT₃

Ennek a két folyamatnak a hője megegyezik.

cjég·m·ΔT₁ + Lo·m + cvíz·m·ΔT₂ = cvíz·20·ΔT₃

Helyettesítsük be az ismert adatokat:

2,1·m·10 + 334·m + 4,2·m·30 = 4,2·20·50
(21 + 334 + 126)·m = 4200
481·m = 4200
m = 4200/481 kg
Módosítva: 9 éve
1