Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
837
100 g tömegű, 20 C fokos kockacukor megolvasztásához 22,6 kJ hőre van szükség. A cukor fajhője 1210 J/(kg•K). A cukor olvadáspontja 160 C fok. Határozzuk ezekből az adatokból a cukor olvadáshőjét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, termodinamika, olvadas, Olvadáshő, Fagyás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A folyamat kétlépcsős:

Először a cukrot felmelegítjük az olvadáspontjára:

`Q_1` = `c*m*DeltaT` = `1210*0.1*(160-20)` = 16940 J = 16,94 kJ

A többi hő megy az olvadásra:

`Q_2` = `Q-Q_1` = 22,6-16,94 = 5,66 kJ

`Q_2` = `L_c*m`

`L_c` = `Q_2/m` = `5.66/0.1` = 56,6 `(kJ)/(kg)`.
1