Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy vállalat piaci részesedése minden évben azonos százalékkal csökkenve 8 év alatt a felére esett. Hány százalékos az éves piacvesztés?

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
A címben minden benne van.
Hogyan kell kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, kamat, Kamatos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy vállalat piaci részesedése minden évben azonos százalékkal csökkenve 8 év alatt a felére esett. Hány százalékos az éves piacvesztés?

Tegyük fel, hogy a vállalat értéke az első évben x>0, és minden évben q-szorosára változik az értéke, ekkor 8 év múlva az értéke x*q⁸ lesz, azt szeretnénk, hogy ez az eredeti érték fele, vagyis x/2 legyen, tehát:

x*q⁸=x/2, itt látható, hogy x-szel vígan lehet osztani, így

q⁸=1/2, ennek megoldása

q=⁸√(1/2)=~0,917, tehát évente 91,7%-ára változott az érték, így az amortizáció mértéke 8,3%.
0