Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatvanyozas

Főoldal » Középiskola » Matematika
673

³√24+³√81-³√192)*³√3=

Koszonom!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hatványozás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nincs párja a zárójelnek. Nem tudom, így képzelted?
(∛24 + ∛81 - ∛192) · ∛3 =
Érdemes minden számot prímtényezőkre bontani:
= (∛(2³·3) + ∛(3⁴) - ∛(2⁶·3)) · ∛3
= ∛(2³·3²) + ∛(3⁵) - ∛(2⁶·3²)
= ∛(2³·3²) + ∛(3³·3²) - ∛(2⁶·3²)
= 2·∛9 + 3·∛9 - 2²·∛9
= ∛9
1