Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
366
Egy 2 tonnás autó egyenesen és egyenletesen mozog az úttól v = 54 km / h sebességgel. Mi az autó mozgási energiájának értéke az úthoz képest? Mi van az autó sofőrjével?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
m=2t=2000kg
v=54km/h=15m/s
Em=0,5·m·v²=0,5·2000·15²=1000·225=225000J=225kJ az energiája az autónak az úthoz képest
(A szöveg további értelmezéséből "az úttól 54k/h-val mozog az autó" arra következtethetünk, hogy a sofőr elaludt, vagy részeg, vagy Hofi humorával élve lement az árokba, mert ott sokkal simább az talaj, mint néhány kátyús utunk így tél végén)
Félre téve a tréfát!
Nyilván elírás , és az autó és a sofőr sebességét is az úthoz kell viszonyítani. Mivel a sofőr együtt mozog az autóval, így neki is van mozgási energiája. Ha ismerjük a tömegét, ki is tudjuk számítani.
Legyen a sofőr tömege:80kg
ekkor a mozgási energiája=0,5·80·225=9000J=9kJ Ez akkora energia, ha tényleg elaludna, és fának ütközne 9000J nagyságú energia roncsolná a szervezetét, ami nagyon veszélyes érték, még akkor is, ha biztonsági övet használ. Biztonsági öv esetén az öv veszi fel ennek az energiának egy részét, és kevesebb energia roncsolja a testet, tehát mindenképpen használni kell az övet, akár elől, akár hátul ül az ember!!!!!
0