Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika. 16. feladat. (KÉP!)

Főoldal » Középiskola » Matematika
544
segítsen valaki :( a gráfot is ha valaki paintbe lerajzolja és csatolja: isteni lenne!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sírvafakadok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A 18 b) feladat gondolat-menete:
0

a) Ez a gráfban azt jelenti, hogy a gráf minden csúcsának fokszáma ugyanannyi, tehát lehet 0;1;2;3;4;5;6 a lejátszott meccsek száma, de mivel "még javában folytak a meccsek", ezért a 6 kiesik, és ebből a megfogalmazásból azért érezhető, hogy már valamennyi meccset lejátszottak, ezért a 0 is. Azt is tudjuk a gráfokról, hogy minden gráfban a fokszámösszeg páros, és mivel 7 versenytő van, ezért az összeg csak úgy lehet páros, hogyha páros sok mérkőzés ment le, tehát vagy 2, vagy 4 mérkőzést játszott mindenki.

Olyan gráfot mindenki tud rajzolni, ahol minden csúcs fokszáma 2; körbe-körbe összekötjük őket. A 4 fokszámút például úgy kaphatjuk meg, hogy körbe mindenkit összekötünk, majd minden másodikat, amíg vissza nem jutunk az elsőhöz (természetesen máshogyan is lehet kötögetni, de talán ez a legegyszerűbb).

b) Minden játékos 6 másikkal játszott, vagyis emberenként 7*6=42 mérkőzést számolhatunk meg, viszont minden mérkőzés mindkét félnél meg lett számolva, ezért a kapott számot el kell osztanunk 2-vel, így 42/2=21 mérkőzést játszottak.

c) Akármi is lett a parti végkimenetele, az biztos, hogy az összpontszám 1-gyel nőtt, tehát 21 pont lett kiosztva összesen. Tegyük fel, hogy a 4. ember pontszáma x, a helyezettek közti különbség d, ekkor a pontok felírhatóak növekvő sorrendben x-3d ; x-2d ; x-d ; x ; x+d; x+2d; x+3d alakban, ezek összege pont 21, tehát:

(x-3d)+(x-2d)+(x-d)+x+(x+d)+(x+2d)+(x+3d)=21, a zárójeleknek igazából csak annyi funkciójuk van, hogy azok tartoznak össze. Mindenesetre látjuk, hogy a d-k megeszik egymást, így marad:

7x=21, erre x=3 adódik. Ez azt jelenti, hogy d értéke elméletben bármennyi lehet, gyakorlatban viszont annak teljesülnie kell, hogy minden pontszám vagy egész vagy egész+0,5 alakú kell, hogy legyen, illetve senki sem kaphatott 0-nál kevesebb és 6-nál több pontot, emiatt d értéke legfeljebb 1 lehet, így d értékére 3 lehetőség van:

1. d=0, ekkor a pontszámok: 3;3;3;3;3;3;3, ez például úgy lehet, hogy mindenki mindenkivel döntetlent játszott.
2. d=0,5, ekkor 1,5;2;2,5;3;3,5;4;4,5, ez például úgy lehet, hogy akiknek van fél pontjuk, azok közül 2-2 döntetlent játszott, a többi partiban valaki nyert.
3. d=1, ekkor 0;1;2;3;4;5;6 pontszámok születhettek, ez például úgy lehet, hogy mindenki azokat győzte le, akiknél több pontot szerzett.

(Ha esetleg a fenti trükköt nem ismerjük, és a tanultak szerint az x+(x+d)+(x+2d)+(x+3d)+(x+4d)+(x+5d)+(x+6d)=21 alakban írjuk fel az egyenletet, akkor is kijön, csak kicsit másként; összevonás után 7x+21d=21 egyenletet kapjuk, ezt osztjuk 7-tel, így az x+3d=3 egyenlethez jutunk, itt pedig láthatjuk, hogy az x+3d eredetileg a 4. ember pontszáma volt.)
Módosítva: 9 éve
1