Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
767
Két szám összege 40 különbséget 13. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szeretném, ha megértenéd, ezért, ha valami nem tiszta, írj rám.

A két ismeretlen számra bevezetünk 2 ismeretlent, `x`-et és `y`-t.

I. `x+y=40`
II. `x-y=13`

Ez egy egyenlet rendszer. Több módszer is van ekkor. Lehet magukkal az egyenletekkel is számolni, például kivonjuk az első egyenletből a másodikat, vagy elosztjuk a kettőt. Ezt érdemes úgy csinálni, hogy kiessen az egyik változó. Például

II. + I.

`x+y+(x-y)=40+13`
`2x=53`
`x=26,5`

Ezt az értéket valamelyik egyenletbe visszahelyettesítsük:

`26,5-y=13`
`13,5=y`

De meg lehet oldani úgy is, hogy az egyik változót kifejezzük valamelyik egyenletből.
Tehát mégeygszer, az alap egyenletek:

I. `x+y=40`
II. `x-y=13`
A II.-ból fejezzük ki az x-et:

`x-y=13 -> x=13+y`

Ezt helyettesítsük vissza a MÁSIK egyenletbe (I.)

`(13+y)+y=40 -> y=13,5`

A második egyenletből kifejeztük az `x`-et, ebbe visszahelyettesítsük az `y`-t:

`x+13+13,5=26,5`

Ugyan arra a megoldásra jutottunk, két különböző módszerrel. Remélem érthető volt :)
0