Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legnagyobb illetve legkisebb első ionizációs energia

2619
Hello ebbe kéne egy kis segitség

A periódusos rendszerben mely atomoknak a legnagyobb illetve a legkisebb az első ionizációs energiája ? Miért ?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az ionizációs energia azt fejezi ki, hogy mekkora energia szükséges ahhoz, hogy 1 mol alapállapotban lévő szabad atomból, a legkönnyebben leszakítható elektront eltávolítsuk. A második elektron eltávolításához szükséges energiát az ún. második ionizációs energia fejezi ki.
A periódusban balról
jobbra haladva nő a rendszám, ezzel együtt nő az atommag töltése. Az elektronhéjra gyakorolt vonzó hatás növekszik, az atomsugár pedig csökken. Ezáltal egyre
nehezebb elektront leszakítani az atomról, vagyis az ionizációs energia növekszik a rendszám
növekedésével.
A csoportokban felülről lefele haladva növekszik a rendszám, az elektronhéjak száma ezzel együtt az atomméret, az ionizációs energia csökken.
A legkisebb első ionizációs energiája a franciumnak, a legnagyobb a héliumnak van.
1

Nem tudom, hogy melyiknek a legkisebb és legnagyobb pontosan, de tudok segíteni. Az ionizációs energia az az energia, amely 1 mol szabad (gáz halmazállapotú), alapállapotú atom legkönnyebben leszakítható elektronjának eltávolításához szükséges. Az első ionizációs energia pedig az első ilyen elektron leszakításához szükséges energia. (Remélem érted.) Egy elektront annál könnyebb leszakítani, minél távolabb van az atommagtól és minél kevesebb proton vonzza. Magyarul, minél több elektronhéja van, annál kisebb az ionizációs energia. (Egy csoporton belül fentről lefelé csökken az ionizációs energia.) És ha azonos számú elektronhéja van, akkor annál könnyebb, minél kevesebb proton vonzása alatt áll. (Egy perióduson belül balról jobbra nő az ionizációs energia.)
Ha jól gondolom, akkor így van.
Remélem segítettem.
1