Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1121
Egy kétágú létrát kinyitva állítunk fel. A lábai a földön egymástól 1,5 méter távolságba vannak, egy-
egy ága 2,5 méter hosszú. Mekkora szöget zár be a két szára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A létra kinyitva egy olyan egyenlőszárú háromszöget képez, amelynek az alapja 1,5m, szárai 2,5m-esek. Ha berajzolod a háromszög magasságát két derékszögű háromszöget kapsz. Ezekben a szöggel szembeni befogó: 0,75m, az átfogó: 2,5m. Ebből a két adatból a szög felének szinusza: sin(α/2)=0,75/2,5=0,3, amiből α/2=17,46⁰, vagyis α=34,,92⁰
Tehát 34,92⁰-ot zár be a létra két szára.
0