Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi természetes számok közül melyek a prímek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
612
Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Prímszám az, amelynek prímtényezős felbontásával a szám illetve az 1 szerepelnek

Meg lehet határozni próbálgatással, az oszthatósági szabályok ismeretében. Az ilyen feladatban általában nem szoktak olyan számokat megadni, melyek osztólya csak két nagy prímszám lenne, 2-19 számokkal érdemes próbálgatni ezeket.

meg lehetne oldani "prímteszttel" is
https://www.wikiwand.com/en/Primality_test
illetve léteznek más összefüggések is, de a feladat végrehajtásához ezek ismerete nem szükséges


2 = 2*1 = prím
5 = 5*1 = prim
7 = 7*1 = prím
21 = 3*7 = nem prím
41 = 41*1 = prím
51 = 17*3 = nem prím
77 = 11*7 = nem prím
127 = 127*1 = prím
361 = 19*19 = nem prím
441 = 3*3*7*7 = nem prím
891 = nem prím (osztható hárommal)
897 = nem prím (osztható hárommal)
1027 = nem prím (13)
1237 = prím
1997 = prím
1999 = prím
2003 = prím
2007 = nem prím (3)
5687 = nem prím (11)
7741 = prím
12563 = nem prím (17)
14023 = nem prím (37)
26653 = nem prím (11)
1

Prímszámok azok a természetes számok, amelyeknek pontosan 2 osztójuk van, azaz csak 1-gyel és önmagukkal oszthatók.
A felsorolt számok közül a következők teljesítik ezt a feltételt:
2 , 5 , 7 , 41 , 127 , 1237 , 1997 , 1999 , 2003 , 7741
0