Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Végezzük el a következő összeadásokat és kivonásokat változók lehetséges értékeinél!

Főoldal » Középiskola » Matematika
465
Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek olyan egyszerű feladványok, hogy fejben is elvégehetők.
Mielőtt hozzá fognál a megoldásokhoz, ne felejtkezz meg a kikötésekről.
A közös nevező a legkisebb közös többszörös.
Sejtem, hogy ennek ellenére várod a megoldásokat, amit én ugyanebben a
blokkban fogok leírni...
1./ `frac{a}{x-1}+frac{b}{1-x}=frac{a-b}{x-1}`
kikötés: `x ne 1`
2./ `frac{x}{ab}+frac{x}{ac}=frac{x(c+b)}{abc}`
kikötés: `a ne 0` és `b ne 0` és `c ne 0`
3./ `frac{5a}{6b^2c}+frac{11c}{18a^2b}-frac{7b}{12ac^2}=frac{6*5a^3c+2*11c^3b-3*7b^3a}{36*a^2b^2c^2}`
kikötés: `a ne 0` és `b ne 0` és `c ne 0`
4./ `2-frac{a-b}{5}=frac{2*5-a+b}{5}=frac{10-a+b}{5}`
kikötés: nincs, mert `5 ne 0`
5./`frac{3a}{a-b}-frac{4b}{a+b}=frac{3a(a+b)-4b(a-b)}{a^2-b^2}`
`=frac{3a^2-ab+4b^2}{a^2-b^2}`

kikötés: `a ne b` és `a ne -b`

Tanuljáok meg, hogy bármilyen törtes feladat esetén azonnal
élni kell a tört nevezőjére tett kikötésekkel!

Módosítva: 5 éve
1