Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek levezetéssel, magyarázattal tud valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
Kamatos Kamat számítás! Csatoltam képet.
3 feladathoz szeretnék segítséget kérni :( kérem valaki tud segíteni? Sajnos matek tanárhoz nem tudok járni :( fontos a levezetés, hogy megértsem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1

A 30-as:
Az évi 4% kamat azt jelenti, hogy évente hozzácsapják a pénzedhez a 4%-át. (Ha így jobban tetszik akkor a négy századát.)
Akkor egy év után visszakapod a pénzedet, ami 100% + 4%-ot. ez összesen 104%-a a pénzednek. (vagy 104 százada).
Számoljuk ki:
150.000*(104/100)=
150.000*1.04=156000 Ft

31)
Kamatos kamat: Az első évben beteszed a pénzedet, és hozzácsapják a kamatot. A következő évben ennek az eredménye lesz a 100%, amihez még hozzáadják a kamatot. (Olyan mintha minden évben kivennéd, és betennéd újra.)
a)
Kamat: 6%
Amit visszakapsz év végén a pénzed 106%-a (százhat százada)
Első év után: 700.000*1,06
Második év után:(700.000*1,06)*1,06=700.000*1,062
b)
Ez egy kicsit nehezebb feladat. Szerintem te is érzed, hogy ismeretlent kéne bevezetni. Legyen ez x.
Most találjuk ki, hogy mit jelöljön az x.
Legyen x az eredeti kamat.
Ekkor a pénz amit visszakapott az első év után emberünk: Az eredeti pénzének 100%-a, (száz százada) + az x százaléka (x százada).
Az első év végén:
800.000*(100+x/100)
A második év végén: 800.000*(100+x/100)*(100+x+3/100)=800.000*(100+x/100)*(103+x/100)=907200Ft //A +3 azért került oda, mert nőtt a kamat értéke.
Ha felbontod, akkor kapsz majd egy másodfokú egyenletet.

Szerintem ezek alapján menni fog a többi is. Sok sikert! Ha nem megy szólj nyugodtan
1