Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges Feladat

488
Anna egy négyzet alakú kendőt 4 egyenlő kis négyzetre bont a szemközti oldalak feleuőpontjait összekötő egyenesekkel és a négy kis rész részeit pirosra vagy kékre színezi.Hány különböző színezett kendőt gyárthat, ha kendő két oldala nem megkülönböztethető , és a forgatással egymásba átvihető kendőket azonosnak tekintjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2 féle lehetősége van
0

Ha minden egyes színezés között különbséget teszünk, akkor 2*2*2*2=16-féleképpen lehet színezni a kendőt, ennél értelemszerűen csak kevesebb lehet. Mivel nincs belőlük túl sok, akár fel is lehet sorolni ezeket az eseteket.

Az ilyen feladatoknál érdemes ágrajzot készíteni (aminek megrajzolása szisztematikus és könnyű), így ahelyett, hogy egyesével felrajzolgatnánk az eseteket, aztán vagy megtaláljuk mindet, vagy nem, egy csapásra megkapjuk az összes lehetséges módot (ami alapján már felrajzolhatóak az esetek).

Először megszámozom a kendő minden mezőjét. Tegyük fel, hogy az első mezőt pirosra színezzük, ekkor az ágrajz 1. sorába rakunk egy P betűt. Ebből a P betűből leágaztatunk 2 darab szakaszt, mivel csak 2 színnel lehet kiszínezni a 2. részt; az egyik végére egy P, a másik végére egy K betűt írunk. Ezekből a betűkből szintén leágaztatunk 2-2 szakaszt, és végükre a P, K, valamint P, K betűket írjuk. A 4. sorban ugyanezt eljátsszuk, ekkor kapjuk a mellékelt ábrán látható ágrajzot. Ha az első részt kékre színezzük, akkor nem lepődünk meg, hogy ugyanazt az ágrajzot kapjuk, csak a teteje fog megváltozni. Ezzel meg is találtuk a 16 színezést, amik páronként különböznek egymástól. Innen már csak annyi a dolgunk, hogy az ágrajzról leolvassuk a 16 színezést, aztán ha ez megvan, meg kell nézni, hogy páronként melyek feleltethetőek meg egymásnak. Zöld keretbe raktam azokat, amelyek különböznek egymástól, ami nincs zöld keretben, azok a zöld keretesek valamelyikével összehozható. Ezek alapján 6-féleképpen lehet színezni.
0