Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatóság, számrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
4951
Számítsuk ki a következőket:
(420; 560)
[600; 720]
(972; 648)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A prímtényezős felbontásokat kell felírni:
1.
420 = 2 * 2 * 3 * 5 * 7
560 = 2 * 2 * 2 * 2 * 5 * 7
Legnagyobb közös osztó esetén a közös hatványokat kell venni
lnko = 2 * 2 * 5 *7 = 140

2.
600 = 2 * 2 * 2 * 3 * 5 * 5
720 = 2 * 2 * 2 * 2 * 3 * 3 * 5
Legkisebb közös többszörösnél mindent a legnagyobb hatványon kell venni:
lkkt = 2 * 2* 2 *2 *3*3 *5*5 = 3600
2