Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Dolgozat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
Két telep közül az egyiken ötször annyi szén van mint a másikon.Ha az egyik telepre még 80 tonna szenet hoznak a másikról ( ahol ötször annyi szén) pedig még 12 tonnát elszállítanak ,akkor mindkét telepen egyenlő mennyiségű szén. Hány tonna szén van az egyes telepeken?
Örülnék ha valaki segítene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. -> 5x -- elvisznek 12-őt --> 5x-12
2. -> x -- hoznak 80-at --> x+80
Ez a kettő egyenlő.

5x-12=x+80 /-x
4x-12=80 /+12
4x=92 /:4
x=23

5x=5*23=115
x=23

Ell.:
115-ből elvisznek 12-őt -> 103
23-hoz hoznak 80-at -> 103
A két mennyiség tényleg egyenlő. ✓

Válasz:
Az egyiken 115, a másikon 23 tonna szén van.
0