Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lorentz erő feladat 2.

Főoldal » Középiskola » Fizika
653
1315. Feladat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mondjuk ha függőleges állású a síklemez és vele párhuzamosan vízszintesek az erővonalak, rá erőlegesen vízszintesen lépnek be a térbe az ionok, akkor q·v̄×B̄ iránya lefelé lesz (jobbkézszabály).
Aztan ahogy elfordul az ionok pályája, vele fordul az erő iránya is, mindig merőleges lesz a sebességre. Ezért az ionok körpályan mozognak addig, amíg be nem csapódnak. Egy félkört tesznek meg.

A kör sugara akkora, amikor az ionra ható erő pont azonos a centripetalis erővel:

q·v·B = m·v²/r
r = mv/(qB)

a) A sugár duplája lesz a távolság. (Számold ki, deutériumnal dupla annyi lesz)
b) Félkör:
π = ω·t = v·t/r
t = r·π/v
(Ez is a duplája lesz a deutériumnál, mert r a duplája)
Módosítva: 9 éve
0