Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lorentz erő feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1611
1312. Feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
B = 1,5 Vs/m²
ℓ = 0,3 m
m = 0,2 kg
h = 0,5 m
t = 2·10⁻³ s
I = 300 A

Amíg áram folyik, ekkora erő hat a rúdra:
F = B·I·ℓ = 1,5·300·0,3 = 135 N
elkezd gyorsulni:
a = F/m = 135/0,2 = 675 m/s²
végsebesség:
(feltételezhetjük, hogy olyan rövid ideig hat az erő, hogy még alig mozdul el, tehát nem emelkedik felfelé, nem körmozgás van.)
v = a·t = 675·2·10⁻³ = 1,35 m/s

b)
mozgási energiája:
E = 1/2·m·v²
Helyzeti energia legfelül ugyanakkora:
E = m·g·h
h = E/(mg) = v²/(2g) = 0,0911 m = 9,11 cm
0