Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A szénsavas italok hűtése miért növelik a szénsavtartalmat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
536
Kémiai szempontból, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, házi, Középiskola, szén, sav, szénsav
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CO_2 + H_2O ⇔ H_2CO_3`

`H_2CO_3 + H_2O ⇔ H_3O^(+) + HCO_3^(-)`

A hőmérséklet csökkenésével a vízionszorzat értéke is megváltozik

`H2O (l) ⇌ H+ (aq) + OH− (aq)`

25°C-n ez: `1.008*10^(-14)` pH = 7
0°C-n ez: `0.114*10^(-14)` pH = 7,47

és tudjuk, hogy definíció szerint
`H^(+) = H_3O^(+)`

Tehát arányaiban léve kevesebb oxóniumion lesz a hűtött vízben, mint 25°C-n, ezért a Le-Chatelier elv miatt több szénsav fog disszociálni az oldatban.

Mivel több szénsav disszociál, több szén-dioxid fog a vízbe oldódni (amellett, hogy a gázok oldhatósága növekszik a hőmérséklet csökkenésével)
Ezáltal arányaiban alacsonyabb pH-ja lesz a hideg üdítőnek.





Módosítva: 5 éve
1