Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon nehéz feladat :( függvény (kép)

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
Na aki ebben segít.. megcsókolom lábait és szolgája leszek
magyarázattal, rajzzal plíz! :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, sírógörcs, nemtudommegoldani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
kedves Rantnad!
ígérem ma már nincs több kérdésem :D
a feladatok a 2 hete megjelent egyik feladatgyűjteményből származnak, és megfelelnek az új érettségi követelményrendszernek.. eléggé szomorú.. viszont az előző feladatot is szépen megértettem általad, köszönöm neked!
0

a) Gyökjel alatt nem lehet negatív szám, ezért -x²+11x+12≥0.

Vigyünk át mindent a jobb oldalra, ekkor 0≥x²-11x-12

A jobb oldalt alakítsuk át teljes négyzetté: 0≥(x-5,5)²-5,5²-12,

Vagyis 0≥(x-5,5)²-42,25,

Hozzáadunk 42,25-öt mindkét oldalhoz: 42,25≥(x-5,5)²,

Ez az egyenlőtlenség akkor lesz igaz, hogyha -6,5≤x-5,5≤6,5,

Tehát -1≤x≤12, ez lesz az értelmezési tartománya a függvénynek.

b) Ebben az intervallumban 14 darab egész szám van, ebből az 1;2;3;4;5;7;9;11 számokra igaz, hogy vagy négyzetszámok vagy prímszámok, ezekből összesen 8 darab van, így a valószínűség 8/14=4/7=~0,5714=575,14%

c) Ebben csak annyi a pláne, hogy nem lehet 0-val egyenlő a kifejezés, így a -1≤x≤12 értelmezési tartomány helyett -1<x<12 lesz.

1