Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek tudáspróba

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1811
1. Oldd meg az egyenletet, illetve az egyenlőtlenséget! Az alaphalmaz a R

a) 4x-2(3x-2)< 16;

b)x/2-1/3-x=5x/6+1

2 .Hogyan kell az a értékét megválasztani, hogy az x=4 megoldása legyen következő egyenletnek?

2x-5a+2=0

3. Számitsd ki a kifejezés helyettesítési értékét! Az a = 3; b=-1

a) 5-2a+ 4+a:

b) 5-3ab + b²

4.
a) Ird föl egyszerübb alakban a kifejezést!
4(x-5) +2(3x+1)

b) írd föl szorzatalakban a kifejezést!
9x - 12x

5.Az adatok közti összefüggést írd föl egyenlettel! Oldd meg az egyenletet
a) Gondoltam egy számra. Megszoroztam 4-gyel, az eredményből kivontam 20at 280-at kaptam. Melyik számra gondoltam?

b) Egy háromszög egyik oldala kétszerese a legrövidebb oldalnak, a harmadik oldah 10 cm-rel hosszabb, mint a legrövidebb oldala. Mekkorák a háromszög oldalali ha a kerülete 26 cm?
c) Három könyvszekrényben könyvek vannak. A másodikban kétszer, a harmadikban
háromszor annyi, mint az elsőben, Ha a harmadikból 400 könyvet átteszünk az
elsobe, akkor az elsőben 310 könyvvel több lesz, mint a másodikban. Hány könyv van az első szekrényben?
d) 25liter 60 °C-os és 50liter 90 °C-os vizet összekevernek. Mekkora lesz a keverék h mérséklete?

e) Albert egyedül 12 óra alatt, Béla 8 óra alatt ásna ki egy árkot. Együtt kezdenek dolgozni, de Béla 4 óra munka után elmegy. Mennyi idő alatt fejezi be Albert amunkát?

6.A trapéz területét a következő képlettel határoztuk meg: T = 2

a) A terület, a magasság és az egyik alap ismeretében hogyan számithatjuk ki a másik alap hosszúságát?
A: c= 2T - a/m
B: c= 2T + a/m
C: c=2T/m-a
D: c=2T/m+a

b) Határozd meg a trapéz c alapjának a hosszúságát, ha T= 39 cm, a=8cm, m=6cm


előre nagyon köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

1.feladat
a, 4x-2(3x-2) <16 /zf.
4x - 6x + 4 < 16 /öv.
-2x + 4 < 16 /-4
-2x < 12 / : (-2)
x < -6

b, x/2- 1/3 - x = 5x/6 + 1 / kn.
3x/6 - 2/6 - 6/6x = 5x/6 + 6/6 /*6
3x - 2 - 6x = 5x + 6 /öv.
-3x-2 = 5x+6 /-6
-3x -8 = 5x /+3x
-8 = 8x /:8
-1 = x

2.feladat
2x-5x+2= 0
Mert
2*4 - 5*4 +2 = 0
8-10+2= 0
-2+2= 0

3.feladat
a, 5-2*3+4+3= 6
b, 5-3*3*(-1) + (-1)² = 15

4.feladat
a, 4(x-5) + 2(3x+1) = 4x-20+6x+2= 10x+22

b, 3x(3-4)

5.feladat
a, x ->4x -> 4x-20 = 280
4x-20= 280 /+20
4x = 300 /:4
x = 75

V: A gondolt szám a 75.

b, a=x b=2x c = x+10
K= a+b+c
K= 26
x+2x+x+10= 26 /öv.
4x +10 = 26 /-10
4x = 16 /:4
x = 4

a= 4 cm
b= 8cm
c= 14 cm

c,
1,..........2,......................3.
x,...........2x,...................3x
x+400= 2x+310 /-x
400= x+310 /-310
90= x

V: Az elsőben 90 könyv van.

d,
...........l............%.................oldott anyag
1........25.........60..................25*60=1500
2........50.........90..................50*90=4500
K........75...........x...................75x

1500+4500= 75x /öv.
6000= 75x /:75
x = 80

V: 80 °C-os lett.

e, 1/12x+1/8*4 = 1 / öv.
1/12x+ 4/8 = 1 /kn.
2/24 x + 12/24 = 24/24 /*24
2x + 12 = 24 /-12
2x = 12 /:2
x = 6

Albert 6 órát dolgozott, 2 órával Béla után fejezte be.

6.
a,
Ugye az általános képlet : (a+c)/2*m
Itt ez 2T
A képletből kiindulva a C : 2T/m-a a helyes

b,
a = 8 cm
m= 6 cm
T= 39 cm
T= (a+c)/2*m
Azaz:
(8+c)/2*6 = 39 /*2
(8+c)*6= 78 /zf.
48 + 6c = 78 /-48
6c = 30 /:6
c = 5

V: A c oldal 5 cm hosszú.










Módosítva: 5 éve
1