Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legnagyobb közös osztó, legkisebb közös többszörös

Főoldal » Középiskola » Matematika
1895
A= 2^8*3^12*10^15, B= 2^10*7^8*6^6
Határozza meg A és B
a) legnagyobb közös osztójának
b) legkisebb közös többszörösének
prímtényezős felbontását!
Valaki segítsen nekem, legyen szíves!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
közös, osztó, többszörös, könnyűfeladat, csaknekemnemmegy
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Megnézed, hogy a szorzótényezők közül melyik nem prímszám. Amelyik nem prímszám, azt tovább bontjuk.

Az A esetén 10=2*5, tehát a szorzat átírható 2⁸*3¹²*(2*5)¹⁵, itt a szorzat hatványozására vonatkozó azonosság szerint a szorzatból 2⁸*3¹²*2¹⁵*5¹⁵ lesz, majd használva az azonos alapú hatványok szorzatára vonatkozó azonosságot, 2²³*3¹²*5¹⁵ lesz.

A B esetén 6=2*3, így B=2¹⁰*7⁸*(2*3)⁶=2¹⁰*7⁸*2⁶*3⁶=2¹⁶*3⁶*7⁸

A legnagyobb közös osztó és a legkisebb közös többszörös kiszámítása innen a tanult módon megy.
1

A legnagyobb közös osztónál azt a számot keressük, amit mindkettővel el tudunk osztani és a lehető legnagyobb (ezzel még nem mondtam semmi újat, de egy triviális dolog felismerése néha nagyban segíthet nekünk). Például mindkét szám osztható 2-vel, mert a 2-es szorzó megvan mindkettőben. De osztható 4-gyel is, mivel mindkettőben van két darab 2-es szorzó. Ezt eljátszhatjuk egészen 2¹⁶-ig, mivel mindkettőben van 16 darab 2-es szorzó, viszont A-ban már nincs több, tehát a keresett szám prímtényezős felbontásában 16 darab 2-es van. Ugyanezen logika alapján 3⁶ jöhet még szóba prímtényezőnek, tehát a keresett szám a 2¹⁶*3⁶.

A legkisebb közös többszörösnél azt a számot keressük, ami mindkettővel osztható, és a lehető legkisebb. Ha a keresett szám prímtényezős felbontásában például 2²⁰ lenne, akkor A-val biztosan nem tudnánk osztani, mivel ott 23 darab 2-essel kellene osztani, de nekünk csak 20 van. A 23 viszont elég és nem is kell több, tehát a 2²³ benne lesz a szám prímtényezős felbontásában. Ugyanígy szükségünk van a 3¹²-re, az 5¹⁵-re és a 7⁸-ra, ezek szorzata adja a keresett számot, tehát a 2²³*3¹²*5¹⁵*7⁸.
1

Még annyit érdemes megjegyezni, hogy (a;b)*[a;b]=a*b, tehát két szám legnagyobb közös osztójának és legkisebb közös többszörösének szorzata egyenlő a két szám szorzatával, így ha például megvan a legnagyobb közös osztó (általában azt könnyebb kiszámolni), akkor a legkisebb közös többszöröst úgy kapjuk, hogy a két szám szorzatát osztjuk a legnagyobb közös osztóval, vagyis [a*b]=a*b/(a;b).
1