Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1046
Sziasztok! Tudnátok segíteni?
Egy kockát 1,5-szeresére nagyítunk, az új kocka egy lapjának területe 144 cm². Mekkora volt az eredeti kocka térfogata?
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Mi alapján nagyítjuk a kockát másfélszeresére? Mert nagyon nem mindegy.
0

Az a gyanúm, Lini12 ennyit tud a feladatról, nem tudja, mi lett másfélszeres.
Lili12, bizonyára a kocka oldalélei lettek másfélszeresek.

Legyen most az oldalél hossza x cm. Ha az oldal területe 144 cm², akkor x² = 144
Ebből vagy számológéppel kiszámolod, hogy minek a négyzete 144, vagy esetleg tudod fejből:
12² = 144

Vagyis most a kocka oldaléle 12 cm.

Az eredeti kocka oldalélét nevezzük y-nak. A másfélszerese a mostani oldalél:
y · 1,5 = 12
Minek a másfélszerese 12? A 8-nak.
Vagyis az eredeti kocka oldaléle 8 cm volt.

Az eredeti térfogat pedig ennek a köbe: 8³ cm³
Ezt már számold ki te :)
0