Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
599
Sziasztok! Tudnátok segíteni ebben a feladatban?
Egy derékszögű háromszög befogói: 4cm és 10cm. Egy hozzá hasonló háromszög területe 45cm2. Mekkorák az oldalai?
Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
biadam válasza rossz.

Odáig rendben van, hogy a területek aránya 45/20 = 9/4

Hasonló alakzatoknál ha az oldal n-szeres, akkor a terület n²-szeres.
Most tehát n² = 9/4 = 3²/2²
vagyis n = 3/2

Tehát a nagyobb háromszög minden oldala 3/2-szerese az eredetinek:
4·3/2 = ...
10·3/2 = ...

Ellenőrzés:
T = 6·15/2 = 45
0