Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légszi, rövid kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
581
A feladat: Hány g glükóz nyerhető 10 g szacharóz savas hidrolízisével, ha a hatásfok 80%?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, hatásfok, glükóz, szacharóz, hidrolízis
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A szacharóz hidrolízise során 1 mol szacharózból 1 mol glükóz és 1 mol fruktóz keletkezik

Szacharóz moláris tömege:
`C_12H_22O_11 = 12*12+22*11*16 = 342` `g/(mol)`

10g szacharóz anyagmennyisége:

`10/342 = 0.02924` `mol`

Ugyanennyi mol glükóz keletkezik, melynek tömege:
`0.02924*180 = 5.26` `g`

Mivel a hatásfok csak 0.8, ezért:
`m_(C_6H_12O_6) = 4.21` `g`
0