Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Paraméter

Főoldal » Középiskola » Matematika
626
A ''p'' paraméter mely értékei esetén lesz a (p + 2)x^2 + 6px + 4p +1 = 0 egyenletnek két különböző gyöke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
paraméter
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
ha a determináns pozitív akkor van 2 gyököd: b2*4ac>0
(6p)2-4*(p+2)*(4p+1)>0
20p2-36p-8>0

p-re megoldva
p1=2
p2=-0,2
0

Nincs befejezve az első megoldás:
20p² - 36p - 8 > 0
Ha =0 lenne, akkor ezek jönnek ki a megoldóképletből:
p₁=2
p₂=-0,2
Mivel a p²-es tag együtthatója pozitív (20p²), ezért a parabola felfelé nyílt és lefelé kerekedik. Az a rész, ami a p₁-p₂ tartományon belül van, az van alul, tehát negatív. Nekünk >0 kell, az ez:
p < -0,2 vagy p > 2

----
Rantnadnak igaza van, elmaradt még egy kikötés: Másodfokú kell legyen az egyenlet, ezért
p+2 ≠ 0
p ≠ -2
Módosítva: 9 éve
0