Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mérlegelvbe segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
465
2x(5x+6)-3×(4-3×)=11×-6
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2x(5x+6)-3(4-3x)=11x-6
Bontsuk fel a zárójelet a következővel történő beszorzással: 2x
10x^2+12x-12+9x=11x-6
Egyszerűsítsünk az azonos típusú tagok összevonásával:
10x^2 +21x-12=11x-6
Vigyük át a kifejezést a bal oldalra, és változtassuk meg az előjelét:
10x^2+21x-12-11x+6=0
Egyszerűsítsünk az azonos típusú tagok összevonásával:
10x^2+10x-12+6=0
10x^2+10x-6=0
Osszuk el az egyenlet mindkét oldalát 2 értékkel:
5x^2+5x-3=0
Most oldjuk meg az egyenletet a másodfokú egyenlet behelyettesítésével, felhasználásával:
x=-5± 5^-4×5×(-3) /2×5
Végezzük el a hatványozást:
x=-5±√85/10
Az egyenletnek 2 megoldása van:
-5-√85/10
-5+√85/10
1