Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SZÖGFÜGVÉNYEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
844
Egy rombusz oldalai 51m hosszúak. Egyik szöge 72°.
Számitsa ki a területés és kerületét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, Szögfügvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
mivel a belső szögek összege 360° , és a szemközti szögek megegyeznek, ezért a másik szög:
180-72=108°

Ha behúzod a két átlót, kapsz 4db derékszögű háromszöget aminek szögei: 36° és 54°, az átfogó pedig 51cm
A háromszögek oldalait (a, b) szögfüggvényekből tudod számolni (c az átfogó)
legyen az "a" a kisebb szöggel szemben (tehát a rövidebb oldal)
sin(36°)=a/c=> a=c*sin(36°)=51*0,5878=29,977
cos(36°)=b/c=> b=c*cos(36°)=51*0,8090=41,2599
a háromszög területe T=a*b/2=618,424cm2
ebből van 4 darabvan tehát a rombusz területe: Tr=4*T=2473,696cm2

0