Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
10405
Egy kétjegyű szám számjegyeinek az összege 12. Ha számjegyeit felcseréljük, 18-cal nagyobb számot kapunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tízes: x
Egyes: 12-x

Eredeti: 10x+12-x = 9x+12

Felcserélt:
Tízes: (12-x)*10
Egyes: x

120-10x+x = 120-9x

Egyenlet a 18-cal nagyobb számmal összerakva:
9x+12 = 120-9x-18
x = 5

5+y=12
5+7=12

A szám: 57
Felcserélve: 75

75-57=18
0

Tízes: x
Egyes: 12-x

Eredeti: 10x+12-x = 9x+12

Felcserélt:
Tízes: (12-x)*10
Egyes: x

120-10x+x = 120-9x

Egyenlet a 18-cal nagyobb számmal összerakva:
9x+12 = 120-9x-18
x = 5

5+y=12
5+7=12

A szám: 57
Felcserélve: 75

75-57=18
és persze a jelöléseket a legelején fordítva is lehet írni
Módosítva: 5 éve
0