Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi help

Főoldal » Középiskola » Fizika
1877
Fizikából kaptunk házit de hiába tudom a képletet egyszerűen nem értem a kiszámítását.
1. 80 kg tömegű kerékpáros mozgási energiája 4 KJ. A kerékpár 20 kg, mekkora a kerékpár mozgási energiája?
2. Mekkora erő gyorsítja azt az 1500 kg tömegű autót álló helyzetből mely 8,7 s alatt eléri a 100 km/h sebességet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, erő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
A kerékpáros mozgási energiája abból származik, hogy tömege van ami valamekkora sebességgel mozog. A képletet tudod, a tömeg és az energia megvannak, kijön belőle a sebesség.
Na most a bicikli ugyanakkora sebességgel mozog. Annak is tudod a tömegét, ki tudod szamolni az energiáját. Kész.

2)
Itt azt kell tudni, hogy az erő átal végzett munka mennyi: W = F·s, ahol s az az út, amíg az erő hat. A végzett munkától gyorsul fel az autó, pont akkora lesz a mozgási energiája, amekkora munkát végzett az erő:
F·s = 1/2·m·v²
Ebben még 2 ismeretlen van: F és s. Az utat is ki kellene számolni. El kell gondolkodni, hogy milyen képleteket tanultatok, amiben út és sebesség van:
s = 1/2·a·t²
Hmm, majdnem jó, de most meg a gyorsulást nem tudjuk. Megint gondolkodni kell, milyen képlet van a gyorsulással és a sebességgel vagy idővel (amiket tudunk):
v = a·t
Szuper, nem jött be újabb ismeretlen.

Ezt a sok kepletet mind kell használni a megoldáshoz.

A sebességet ne felejtsd el átváltani m/s-ba!

---
Ha elakadsz valahol, szólj, segítek.
Módosítva: 9 éve
0