Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

NAGYON FONTOS!!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
887
Két kérdésem lenne:
1, Egy kétjegyű szám első és második számjegyeinek aránya 1:3. A számot a számjegyei felcserélésével kapott számból kivonva az eredmény 54. Melyik ez a szám?

2, Egy két jegyű szám jegyeinek összege 11. Ha a két számjegyet felcseréljük, az eredeti szám kétszeresénél 7tel nagyobb számot kapunk. Mi az eredeti kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csinálom!
0

1.feladat
........................t...........e.............vé....
Szám..............x...........3x. .........10x+3x
Felcs...............3x..........x............30x+x

t= tízesek
e= egyesek
vé= valódi érték

Szóval ha az eredeti számot kivonjuk a felcseréltből 54-et fogunk kapni.
Egyenlettel:

30x +x -10x+3 = 54 /öv.
31x -13x = 54 /öv.
18x = 54 /:18
x = 3

Tehát
t..........e
3.........9
9........3

Válasz: A szám a 39.



2.feladat
Ezt találgatással lehet megoldani.
Szóval 2 jegyű szám, így van egy tizesünk(t) és egy egyesünk(e)
Az összegük 11.
t+e = 11
Itt találgathatunk:
Lehet
29
38
47
56

A feladat írja még, hogy a felcseréléssel az eredeti szám kétszeresénél 7-tel nagyobb számot kapunk.
Azaz 2*(t+e)+7 számot
Nézzük az előbbi számokra melyikre lesz igaz:
29*2+7 = 92 NEM! Mert az csak 65
38*2+7 = 83 IGEN! Úgyhogy ez jó lesz!
Innen már nem kéne tovább nézni a számokat, de azért nézzük meg az utolsó kettőt is.
47*2+7= 74 NEM!
56*2+7= 65 NEM!

Szóval a számunk a 38.
V: A szám a 38.


Ha valami nem érthető, kérdezz!

Módosítva: 5 éve
0