Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonló testek téfogat ,aránya

Főoldal » Középiskola » Matematika
2345
Az ásványvizet műanyag palackokban, különböző kiszerelésben hozzák forgalomba.
Egy cég üzletpolitikája szerint a különböző méretű palackoknak egymáshoz hasonlóknak
kell lenniük. Hányszor olyan magas egy kétliteres palack, mint egy negyedliteres?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
2 liter = 2 dm3 térfogatú
0.25 liter = 0.25 dm3 térfogatú

Aránya:
2:0.25 -> 4:1

4-szer olyan magas, de közben mivel hasonló, szélesedik is, így csak 2-szer
-1

0

biadam válaszának a vége egyrészt el van számolva, másrészt elméletileg is rossz. (A végerdemény a két hiba miatt véletlenül jó.)

Szóval a térfogatok aránya 2:0,25 = 8:1
Vagy ha az arány bonyolult, lehet úgy is mondani, hogy a 2 literes 8-szor akkora térfogatú, mint a negyed literes.

Hasonló alakzatoknál ezt érdemes megtanulni:
- a területek aránya a hosszúságok arányának a négyzete
- a térfogatok aranya a hosszúságok arányának a köbe.

Máshogy fogalmazva: ha mondjuk 3-szor akkora egy hosszúság, akkor:
- 3² = 9-szer akkora a felület
- 3³ = 27-szer akkora a térfogat.

(Úgy lehet megjegyezni, hogy a két dimenziós dologból négyzet lesz, a 3 dimenziósból köb. A mértékegység is ugyanígy megy: m, m², m³, abból is meg lehet jegyezni.)

Most 8-szor akkora a térfogat. Tudjuk, hogy 8 = 2³, ezért a hosszúság 2-szer akkora kell legyen.
1