Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatban lenne szükségem ellenőrzése.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1304
Sziasztok! A feladat így szól:
Egy tört számlálója 5-el kisebb, mint a nevezője. Ha a számlálóhoz 12-őt, a nevezőhöz pedig 2-őt adunk, akkor a tört reciprokát kapjuk meg.
Nekem 7/12-ed jött ki. Sürgős lenne az ellenőrzés.
Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, feladatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Természetesen algebrai úton jött ki a 7/12-ed-es eredmény.
0

Nézzük a te eredményed:
7/12

'Egy tört számlálója 5-el kisebb, mint a nevezője'
- Eddig a 7/12 jó

'Ha a számlálóhoz 12-őt, a nevezőhöz pedig 2-őt adunk, akkor a tört reciprokát kapjuk meg'
7/12 -> 19/14
Sajnos nem jó a megoldás!

A megoldás:

Az eredeti tört: (x-5)/x
Az eredeti tört reciproka: x/(x-5)
Hozzáadással: (x-5+12)/x+2

Egyenletben:
(x-5+12)/x+2=x/(x-5)
(x+7)/(x+2)=x/(x-5)
És ennek nincs megoldása

Olyan szám nincs, amelyre a feltétel igaz lenne!



1

Nem lehet esetleg, hogy félrehallottad a feladatot? Ha tizenkét helyett tizenhét van benne, akkor van megoldás, ráadásul éppen 7/12:

(7+17)/(12+2) = 24/14 = 12/7
0