Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy háromszög kerülete 36 cm, oldalai számtani sorozatot alkotnak. Differencia: 3 cm.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1227
Mekkorák a háromszög oldalai?
(Kérlek, számtani sorozattal írjátok le!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a legkisebb oldal x cm, ekkor a másik két oldal x+3 cm és x+3+3=x+6 cm hosszú. Ezek összege adja a kerületet, tehát:

x+(x+3)+(x+6)=36, ennek megoldása x=9, tehát az oldala 9;12;15 cm hosszúak. Ezekre teljesül a háromszög-egyenlőtlenség (bármely két oldal összege nagyobb a harmadiknál), tehát ez egy létező háromszög.
0