Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos! Segítsetek légy szíves!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1563
Egyenlő szárú háromszög alapja 8 cm, szárai 15 cm hosszúak. Határozd meg a beírt kör sugarát és a köré írt kör sugarát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Írjuk fel a háromszög területére tanult képleteket:
T=a*m/2
T=s*r
T=a*b*c/4R
az elsőből az m-et pitagorasz tétellel tudjuk kiszámolni, ha berajzolod az egyenlőszárú áromszög magasságát:
(a/2)2+m2=b2 /átrendezve
m2=b2-(a/2)2
m2=152-42
m2=225-16
m2=209 /  
m=14,46, amiből következik, hogy a T=8*14,46/2=57,84cm2
a másodikből s a háromszög kerületének a fele: (15+15+8)/2, r pedig a beírt kör sugara, tehát:
57,84=19r /:19
3,04cm=r
a harmadikban b=c=15cm, R pedig a köréírt kör sugara tehát:
57,84=(8*15*15)/(4R) /átrendezve
R=(15*15*8)/(4*57,84)=7,78cm
0