Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
549
CO2 + C = 2CO
CO2 + Ca(OH)2 = CaCO3 + H2O
CaCO3 = CaO + CO2
Ca + 2H2O = Ca(OH)2 + H2

Kérem segítségetek! Reakcióhőt kell számítani. Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a képződés hőket kell használni, az elemeké 0.

A reakcióhő számításakor a halmazállapotokat is fel kell tüntetni az egyenletben.

CO2 (g) + C (s) = 2CO (g)

`Delta`rH=2*(-111)-(-394) = -222 + 394 = + 172 kJ/mol

CO2 (g) + Ca(OH)2 (s) = CaCO3 (s) + H2O (f)

`Delta`rH=(-286)+(-1208) - [ (-394)+(-987) ] = -1494 + 1381 = -113 kJ/mol

CaCO3 (s) = CaO (s) + CO2 (g)

`Delta`rH=(-394)+(-636) - (-1208) = -1030 + 1208 = +178 kJ/mol

Ca (s) + 2H2O (f) = Ca(OH)2 (s) + H2 (g)

`Delta`rH=(-798) - (-286) = -798 + 286 = -512 kJ/mol
Módosítva: 5 éve
0